14 December 2013

Pahinum


Pahinum nyaéta kadaharan nu sok dijieun lamun aya hajat sukuran nurunkeun orok. Biasana dijieunna téh ku Ma Paraji. Mungkin waé, istilah pahinum/hajat mahinum téh béda-béda di tiap wewengkon. Di Wado, Sumedang, sok disebut ogé 'Mahinum', tina kecap 'mahi' jeung 'naum'. Hartina manjing/mahi pikeun saré bareng deui.

Bahan nyieun pahinum:
  • CARIWUH. Sajenis taleus, sok aya di sirah cai. Tos beunang ngala, diberesihan. Dipotongan. Terus diseupan. Cariwuh mah sagalana bisa didahar. Boh tangkal, daun, ogé beutina.
  • HUMUT. Humut kalapa. Ngalana teu meunang katingali batur. Mawana ogé kudu buni, sabab bisi budakna cawokah. Meunang nyiksikan terus diseupan.
  • TERI. Digoréng terus dibebek dina pané, nepi ka lemes.
  • KAKACANGAN. Suuk, roay, jaat, kacang beureum. Diseupan/dikulub nepi ka hipu.
  • PEUNDEUY. Siki peundeuy disangray, terus dibebek.
  • BUMBU. Bumbu sakumplitna. Sakur bumbu kabéh teu aya nu kaliwat.
  • Siksik kalapa ngora.
  • Daging domba/sapi. Daging dikulub nepi ka empuk. Potongan laleutik.

Kumaha cara nyieunna? Baris dipedar di seratan salajengna di dieu.

Narasumber: Ai Wawang Halimah

No comments: